Fitiktedavisi.net

Eklem Kireçlenmelerine Özel Doğal Tedavi

diz kireclenmesi 1

Eklem Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme, eklem sağlığını etkilediği bilinen bir rahatsızlıktır. Genellikle yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkar. Ancak, sık kullanılan eklemler ve yaralanmalar sonrası daha erken yaşlarda da eklem kireçlenmesi görülebilir. Eklem kireçlenmesinin başlangıç evrelerinde semptomlar belirlendiğinde, uygulana tedaviler daha verimli olabilir. Eklem kireçlenmesi belirtileri şu şekildedir.

Eklem ağrıları ve sertlik: Eklem ağrıları kireçlenmenin en sık rastlanan belirtileridir. Özellikle eklemlerin hareketleri sırasında ya da hareket sonrası ağrı hissi yaşanabilir. Eklemde sertlik ya da tutulma hissi de yaygın rastlanan bir durumdur.

Sabah saatlerinde eklem sertliği: Eklemlerdeki sertlik, genellikle sabah saatlerinde daha belirgin hissedilebilir.

Hareketlerin kısıtlanması: Eklem kireçlenmesinin ilerlemesiyle eklem hareketleri kısıtlanabilir. Bu durum özellikle diz ve kalça gibi büyük eklemlerde daha belirgin olarak kendini gösterebilir.

Eklemlerde şişlik: Eklem kireçlenmesi eklem çevresinde sıvı birikimine sebebiyet verebilir. Bu da eklem şişmesi olarak kendini gösterebilir. Şişlik genellikle ağrı ile birlikte hareket eder.

Çıtırdama sesleri: Eklem kıkırdağındaki erozyon sebebi ile eklem yüzeylerinin sürtünmesi artabilir. Bu da çıtırdama sesleri ortaya çıkarabilir.

Zayıflık hissi: Eklem kireçlenmesinin ilerlemesiyle eklem çevresindeki kaslar zayıflayabilir. Bunun sonucunda zayıflık hissi yaşanabilir.

Doğal yöntemlerle eklem kireçlenmesi tedavisi, yaşanan sorunları en aza indirmeyi hedefler. Uzman bir ortopedi ya da travmatoloji doktoru ile uygun tedavi yöntemlerine karar verilebilir.

Diz Kireçlenmesi Sebepleri Nelerdir?

Diz kireçlenmesinin sebeplerinden biri olan dizlerin aşınmasına pek çok faktör yol açabilir. Bu faktörler ise şu şekildedir.

Kıkırdak hasarı: Diz kireçlenmesinin temel nedenlerinden biri eklemde bulunan kıkırdak dokunun zarar görmesidir. Kıkırdak kemikler arasındaki sürtünmeyi azaltır ve eklem yüzeylerini kaplar. Ancak, bu dokuda zamanla aşınma ve incelme yaşanabilir.

Yaşlanma süreci: Diz kireçlenmesi yaşın ilerlemesi ile daha sık görülür. Yaşın ilerlemesiyle eklem kıkırdağı daha fazla aşınma yapabilir. Bu durum kıkırdağın tamir süreçlerinin zaman içinde azalmaya başlamasına bağlıdır.

Genetik faktörler: Aile geçmişinde diz kireçlenmesi olan kişileri, genetik faktörlerden kaynaklı bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Obezite: Aşırı kilo, diz eklemleri üzerinde yükü artırır. Obezite eklem kıkırdağına ekstra stres uyguladığı için kireçlenme riski yükselebilir.

Cinsiyet: Genellikle kadınlar, diz kireçlenmesi riski ile erkeklere oranla daha fazla karşı karşıyadır. Bu durumun kaynağı, hormonal faktörler olarak düşünülür.

Eklem yaralanmaları: Spor aktiviteleri ya da kazalar sonucu travmatik diz yaralanmaları yaşanabilir.

Eklem kireçlenmelerine doğal çözüm ile hastanın yaşadığı zorluklar azaltılabilir.

Eklem Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?

Eklem kireçlenmesi, kıkırdak dokunun aşınması ile gelişen bir durumdur. Ancak, belirli yaşam tarzı değişiklikleri ve eklem kireçlenmelerine doğal çözüm tedavi yaklaşımları ile kireçlenme belirtileri hafifletilebilir. Doktor tavsiyesi ile düşük etkili egzersizler ve güçlendirme hareketleri uygulandığında, eklem sağlığına iyi gelebilir. Bu egzersizler eklem mobilitesini artırır ve güçlendirerek kireçlenme sikayetlerini ortadan kaldırabilir. Ayrıca kilo kontrolünün sağlanması da kireçlenmeden kaynaklı yükü azaltır ve semptomların hafiflemesine destek olur. Gerekli durumlarda doktor gözetiminde alternatif tedavi yöntemleri uygulanabilir. Fizyoterapi teknikleri ağrının hafifletilmesinde ve eklem hareketliliğinin artırılmasına yardımcı olabilir.

Eklem Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Osteoartrit (kireçlenme) için belli bir tedavi yöntemi yoktur. Doğal tedavi yöntemleri ile daha çok belirtilerin kontrol altına alınması üzerine odaklanılır. Eklem kireçlenmesi tedavi seçenekleri şu şekildedir.

İlaç Tedavisi: Hastanın yaşadığı belirtilere göre özel olarak reçete edilen ilaçlar kireçlenme tedavi planının önemli bir parçasıdır. Genellikle hasta, ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanır.

Destek Ürünleri: Eklem kireçlenmesinin sebebi eklem iltihabı olabilir. Bu sebeple doktor, anti-inflamatuar yiyecekler ve gıda takviyeleri önerebilir. Eklem yapısındaki kolajenin seviyesini yükseltmek için de doktor kolajen takviyeleri önerebilir.

Fiziksel Terapi ve Egzersiz: Fizyoterapi uzmanları tarafından belirlenen kişiye özel egzersiz programları içerir. Kasları güçlendirmek, hareket kabiliyetini artırmak ve eklemleri desteklemek açısından fiziksel terapinin önemi büyüktür.

PRP ve CGF (Konsantre Büyüme Faktörü) Tedavisi: Eklem kireçlenmesi tedavisinde kullanılan modern yöntemler, ağrıları hafifletmede etkili olabilir. Kişinin kendi kanından alınan PRP (trombosit zengin plazma), sorun yaşanan eklem bölgesine enjekte edilir. Böylece doku iyileştirmesi sağlanabilir. Ayrıca kök hücre tedavisi ile, kişinin kendinden alınan kök hücreleri hasar görmüş dokuya enjekte edilir. Bu sayede doğal onarım süreci başlatılabilir. Bu tedavi ile hücreleri uyarmak onarım sürecini tetiklemek hedeflenir.

Cerrahi İşlemler: Eklem kireçlenmelerinde az bir vaka için de olsa cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Doktor, ağır osteoartrit vakalarında cerrahi müdahale seçeneklerine yönelir. Eklem protezi ameliyatı ya da eklem kıkırdak nakli gibi cerrahi tedavi yöntemleri, ağrıyı azaltmak ve eklem işlevini yeniden kazandırmak üzere uygulanabilir. Ancak, cerrahi işlemler genellikle, eklem kireçlenmelerine özel doğal tedavi yöntemlerinin denendiği ve başarılı olmadığı durumlarda düşünülür.

Eklem Kireçlenmesine İyi Gelecek Yiyecekler Nelerdir?

Eklem kireçlenmelerine doğal çözüm, merak edilen konu başlıklarından biridir. Kemik ve eklem sağlığına dikkat etmek çocukluk çağından itibaren üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Eklemleri desteklemek için her yaşta sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmesi gerekir. Aksi takdirde, günlük aktiviteleri zorlaştıran kireçlenme gibi eklem hastalıkları ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Bu sebeple kireçlenmeye faydalı yiyecekleri öğrenmek ve bu besinleri beslenme planına eklemek önemlidir. Eklem rahatsızlıklarının etkisini azaltan besinler, genellikle yararlı içerikler açısından zengin içeriklere sahiptir. Bu içerikler ve eklemler üzerinde faydaları ise şu şekildedir.

Kalsiyum ve D Vitamini İçeren Besinler

Kalsiyum, insan vücudunda yaygın şekilde bulunan bir mineraldir. Vücuttaki kalsiyumun %99’u iskelet sistemine ait olduğu için diş ve kemik gelişiminde kalsiyumun önemi büyüktür. Kalsiyum sağlıklı bir kişi için 100 mililitre kan biriminde 8,8 mg ile 10,4 mg arasında bulunmalıdır. Bu seviyenin altında olan değerler bazı kemik ve eklem hastalıklarına sebep olabilir. Eklemlerin yapısını güçlendiren kalsiyumu ideal düzeylerde tutabilmek için kalsiyum bakımından zengin gıdaları düzenli olarak tüketmek gerekir.

Yoğurt, olgunlaşmış peynir

Pekmez, susam, fıstık ve fındık gibi yağlı tohumlar

Yeşil yapraklı sebzeler

Kuru baklagiller

Kurutulmuş meyveler, kalsiyum bakımından zengin besinlerdir.

Kireçlenmenin önüne geçen besinler içinde kemikleri güçlendiren D vitamini içeren besinler de bulunur. Araştırmalara göre, D vitamini eksikliği eklem ağrılarını daha da kötüleştirdiği gösterilmiştir. Eklem ağrılarını azaltmak için bu vitaminin güneş ışığından ve gıdalardan alınması gerekir. Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balık çeşitleri en çok D vitamini içeren besinler içinde yer alır. Bu vitamin aynı zamanda, yumurtanın sarısından da elde edilebilir.

Magnezyum ve K Vitamini İçeren Besinler

Magnezyum bitki tohumları ve sebzelerde klorofil kompleks şeklinde bulunur. İskelet sistemine çeşitli faydalar sağlayan magnezyum, kalsiyumun işleyişini düzenler ve potansiyelini artırır. Eklem sorunlarına karşı koruma elde etmek üzere vücut tarafından üretilmeyen bu mineral gıdalardan alınabilir.

Avokado

Muz

Fındık

Baklagiller

Tohumlar

Yağlı balıklar

Yeşil yapraklı sebzeler, magnezyum bakımından zengin besinlerdir.

Kemik erimesini engellemeye yardımcı olan K vitamini, eklem sağlığına katkısıyla bilinir. Bu vitamin, eklemlerin güçlenmesine yardımcı olur. Kalsiyumun iskelet sistemine birikmesini sağlayan K vitamini, yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. K vitaminini yetişkinlerin günde yaklaşık 80 mg alması gerekir. Ispanak, pazı, brokoli, karnabahar, maydanoz ve kereviz K vitamininden zengin besinlerdir.

Omega-3 Yağ Asitleri ve Antioksidan İçeren Besinler

Omega-3, birçok vücut fonksiyonunu destekler. İskelet sistemini korumaya yarayan bu yağ asidi, kıkırdak dokunun yıpranmasına yol açan zararlı kimyasallara karşı savaş açar. Eklem ağrılarını hafifletmeye yarayan Omega-3, somon ve uskumru gibi balık çeşitlerinde yer alır. Ancak, ceviz ve keten tohumu ile kanola yağında da Omega-3 bulunabilir. Antioksidan içerikli besinler de eklem kireçlenme tedavisinde etkilidir.

Antioksidanlar zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yarar. Sağlıklı hücreleri koruyan ve hastalıkların önlenmesini sağlayan antioksidanlar, dokuların güçlendirilmesini destekleyerek eklem sağlığına da katkı sağlar. Vitamin ve mineralden zengin olan gıdalar en değerli antioksidan kaynakları olarak bilinir. Süt ürünleri, yağlı tohumlar, tahıllar ve kırmızı meyve ve sebzeler, bu besinler arasında ilk sıralarda sıralanabilir.

Sodyum İçeren Gıdalar

Eklem kireçlenmesine karşı sağlıklı beslenmenin önemi üzerinde durulurken un, tuz ve şeker gibi zararlı maddeleri de göz ardı etmemek gerekir. Her sofrada bulunan tuz, sodyum klorür ismi ile bilinen bir iyonik bileşiktir. Yüksek miktarda sodyum klorür alımı kalsiyumun böbrekler yolu ile vücuttan atılmasına neden olur. Eklem sağlığı için hayati önemi bulunan bu kalsiyum eksikliği ise eklemlerde kireçlenme sorununa yol açabilir.

İşlenmiş gıdalar vücuttaki sodyumu artıran başlıca faktörlerdendir. Tuz içeriği yüksek olan bu gıdalar yerine taze sebze ve meyve tüketimi son derece önemlidir. Ayrıca sodyumun vücuttan atılmasını sağlayan potasyumdan zengin olan besinlerin tüketilmesi gerekir. Eklem kireçlenmelerine doğal çözüm olarak değerlendirilen potasyum kaynağı besinler içinde kurubaklagiller, kuru meyveler, patates, yeşil yapraklı sebzeler, muz, erik ve avokado gibi meyveler de yer alır.

Sodyum klorür vücuttan idrar ve terleme yolu ile dışarı atılır. Bu sebeple sodyum klorür seviyesini düşürmek için bol su tüketimi tavsiye edilir. Uzmanlar, herkesin günde en az 8 bardak su tüketimi üzerinde durur. Böylece, tuzlu gıdalardan kaynaklanan eklem rahatsızlıklarının önüne geçilebilir.

Eklem Kireçlenmesi için Önerilen Egzersizler Nelerdir?

Eklem kireçlenmesi egzersizleri bir sağlık uzmanının gözetiminde ya da tavsiyeleri doğrultusunda gerçekleştirilir. Ortopedist, fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapistler, hastanın durumunu göz önünde bulundurarak etkili bir egzersiz programı planlar. Eklem kireçlenmesi için çeşitli egzersizler uygulanır.

Diz kireçlenmesini yönetmenin ön önemli noktalarından biri, düzenli olarak diz esneme hareketleri yapmaktır. Bu hareketler diz eklemlerinde esnekliği artırır ve hareket kabiliyetini sürdürür. Sırt üstü yatar şekilde bir bacağı kıvırma ve göğse çekme hareketi ile diz eklemlerinde esneklik artırılabilir. Sırt üstü yatarken bacakları yan tarafa döndürme hareketi, diz eklem sertliğinin azalmasını destekleyebilir.

Eklem kireçlenmesinin tedavisinde bir başka önemli adım da kasları güçlendirmektir. Bu kasları güçlendirmeye yarayan egzersizler, diz eklemlerini destekler ve ağrıyı hafifletmeye yarar. Ön uyluk kaslarını güçlendirme ve baldır kaldırma egzersizleriyle, diz eklemleri desteklenir ve kaslar güçlendirebilir.

Egzersizler de genellikle eklem kireçlenmesi olan kişilere önerilen tedavi yöntemlerinden biridir. Bu hareketlerin düzenli yapılması genel vücut kondisyonunu artırmaya ve diz eklemlerini de güçlendirmeye yarar. Eklem kireçlenmelerine özel doğal tedavi tavsiyelerinden biri de düzenli yürüyüştür. Düzenli yürüyüş ile stres en aza indirilir ve dizler harekete geçirilir. Eklem dostu aktivitelerden biri de yüzmedir. Egzersiz topu diz kireçlenmesinin tedavisinde etkili olabilecek araçlardan biridir. Egzersiz topu ile duvara dayalı çömelme hareketi yapılabilir ve bu hareket diz eklemlerini güçlendirebilir. Bunlar dışında sırt üstü uzanarak bir bacağı kaldırma hareketi quad kaslarını güçlendirebilir.

Eklem Kireçlenmesi Nasıl Önlenir?

Eklem kireçlenmesi riski yaşam tarzında yapılan belirli değişiklikler ve eklem kireçlenmelerine özel doğal tedavi yöntemleri ile önlenebilir. Kireçlenmenin engellenmesine yardımcı olabilecek uygulamalar şu şekildedir.

Beslenme alışkanlıkları, eklem kireçlenmesini önlemede kritik öneme sahiptir. Bu sebeple, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerekir.

Meyve ve süt ürünleri, balık ve yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler, vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidanlar, omega-3 ve kalsiyum gibi besleyicileri vücuda sağlar.

Düzenli egzersiz ile eklem sağlığı korunabilir. Yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi düşük yoğunluğa sahip egzersizler sayesinde eklem üzerindeki zorlanmalar hafifletebilir.

Aşırı kilo, obezite özellikle dizlere ekstra yük oluşturur ve osteoartrit riskini artırabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir kiloda kalmak için düzgün beslenme alışkanlıkları geliştirmek gerekir.

Su kan dolaşımını iyileştirir ve eklem kıkırdağına gerekli besinleri iletir. Yeterince su tüketimi, eklem sağlığının muhafazasını sağlar.

Düzenli sağlık kontrolleri, osteoartrit ya da diğer eklem sorunlarına karşı potansiyel risk faktörlerini önlemeye yardımcı olur. Genetik faktörler, yaş, cinsiyet ve daha önce yaşanmış eklem rahatsızlığı gibi etkenler bu riskin belirlenmesinde etkilidir. Eklem kireçlenmesi riski ya da belirtileri olan kişiler, gereken tıbbi incelemelere yaptırması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Eklem Kireçlenmesine Özel Doğal Tedaviler Nelerdir?

Eklem kireçlenmesinin açığa çıkardığı şikayetlerin giderilmesinde ve hafifletilmesinde doğal tedavi yöntemleri etkilidir. Fizik tedavi, egzersiz ve sağlıklı bir beslenme planı ile eklem sağlığı korunabilir. Eklem içi kıkırdak sıvısının arttırılması amacı ile doktor tarafından magnezyum, Omega 3 gibi bazı gıda takviyeleri de önerilir.

Eklem Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Kireçlenmenin tam iyileşme sağlaması için kesin bir tedavisi yoktur. Ancak, belirtileri yönetebilmek için farklı seçenekler bulunur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durumu hafifletebilmek için ilaç kullanımı önerebilir. Fizik tedavi ve egzersiz ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işleme de başvurulabilir.

Eklem Kireçlenmesine Kesin Çözüm Nedir?

Kireçlenmenin tam iyileşmesini sağlayan kesin bir tedavisi bulunmaz ancak, belirtileri yönetmek için farklı seçenekler bulunur. Eklemlerdeki ağrı ve iltihabi hafifletebilmek için fizik tedavi, ilaç kullanımı, sağlıklı beslenme ve egzersiz önerilir. Bazı hastalar, doğal tedavi yöntemlerinden fayda görmediğinde cerrahi işlem uygulanabilir.

Eklem Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?

Eklem sağlığına dikkat etmek çocukluk yaşlarından itibaren üzerinde durulması gereken konulardan biridir. İskelet sisteminin temel bileşenlerini desteklemek üzere her yaşta sağlıklı beslenme planına uyulmalıdır. Kalsiyum, D vitamini, Omega-3 desteği ile eklem sağlığı korunabilir.

Eklem Kireçlenmesine Karşı Ne Yemeli?

Sardalya, uskumru ve somon gibi yağlı balık türleri, eklem kireçlenmesine iyi gelen yiyeceklerdir. Yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı kalsiyum zengini besinler içinde yer alır. Turpgiller, ceviz, badem, fındık, , tam tahıl ürünleri, sarımsak, soğan gibi besinler de eklem sağlığını korumaya yarar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button