Fitiktedavisi.net

Ameliyatsız Kalça Fıtığı Tedavisi

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Kalça fıtığına ameliyatsız çözüm sunan tedavi yöntemleri, hastanın yaşadığı ağrı ve öden gibi sorunları kalıcı çözümler sunar. Kalça ağrıları, çeşitli sorunlardan kaynaklanan toplumda sık karşılaşılan bir durumdur. Kalça eklemi, kalça bölgesindeki kemikler, kaslar, bağlar, sinirler ve diğer tüm yumuşak dokularda yaşanan herhangi bir soruna bağlı olarak kalça ağrısı yaşanabilir. Halk arasında kalça fıtığı olarak bilinen ağrılar, genellikle kalça ekleminde ya da çevresinde yaşanan ağrılar olarak ifade edilir. Kalça ekleminden kaynaklı ağrılar; önde uyluktan dize doğru ya da bacağın arka kısmında ve kasık bölgesinde de hissedilebilir.

Kalça ağrısı pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Yoğun ve aşırı egzersiz, koşu ya da yürüyüşten dolayı başlayan kalça ağrıları, birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Bazı kalça ağrıları ise uzun süre devam ederek kronik hale gelebilir. Kalça ekleminde yaşanan problemler, genellikle kalçanın iç kısmı ya da kasık bölgesinde ağrıya sebep olabilir. Kalça eklemini çevreleyen kaslar, bağlar, tendonlar ya da yumuşak doku sorunları ise genellikle kalçanın dış yan kısmında ve üst uylukta ağrılara sebep olabilir. Kalça fıtığı olarak yaygın şekilde ifade edilen bel fıtığı ve kasık fıtığı kalça ağrılarına neden olabilir.

Ameliyatsız Kalça Fıtığı Tedavisi Nedir?

Kalça ağrısı tedavisinde ameliyatsız bir çözüm sunmak için ağrı kesici, ödem sökücü ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlar doktor tarafından tavsiye edilebilir. Ağrının sebebine göre fizik tedavi de uygulanabilir. Lokal enjeksiyonlar, PRP tedavisi ya da steroid iğnesi gibi ilaçlar ağrının giderilmesinde son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerdir. Kalça fıtığı vakalarının yaklaşık %3 ila 5’i ise ameliyat ile tedavi edilir.

Kalça ağrısı için öncelikle ortopedi doktoru ya da fizik tedavi doktoru ile görüşmek gerekir. Doktor tarafından yapılan muayene sonrası uygun değerlendirme yapılır ve tedavi şekline karar verilir. Şiddetli kalça ağrısı sebebi ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar, topallama ve hareket kısıtlılığı gibi sorunlarına doğal yöntemlerle kalça fıtığı tedavisi ile çözüm bulabilir.

Ameliyatsız Kalça Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastanın teşhisi konduktan sonra ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi, bu teşhise göre gerçekleştirilir. Ağrı kesici ilaçlar ve kremler, kişiye yardımcı olur. Ancak, gerçek sorunun bulunması ve tedaviye yönelik adımlar atılması gerekir. Kalça ağrısı, ilaçlar, kremler, dinlenme ve hafif egzersizler ile geçmiyorsa hekim hastayı başka ilaçlara ya da fizik tedaviye yönlendirebilir.

Yapılan tetkikler ile kemik erimesinin ağrıya neden olduğu anlaşılırsa, kalsiyum ve D vitamini gibi gıda takviyesi kullanımı destekleyici olabilir. Bu sayede kemik erimesinden zarar gören kemiklerin onarımı sağlanabilir. Uzun süreli tedavi gerektiren kalça fıtığında, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması gerekebilir. Fizik tedavi uzmanının uygulayacağı tedavi ile ağrıları zamanla azalabilir ye da tamamen kaybolabilir. Fizik tedavi egzersizleri, hareketliliği geliştirmeye ve ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir. Bu tedavide hastanın yaptığı egzersizler, ağrıların geçmesini sağlar. Egzersizler evde bir fizyoterapist eşliğinde yapılabileceği gibi bir hastane ya da fizik tedavi merkezinde de yapılabilir.

Fizik tedavi yönteminde genellikle kalça sıkma, düz bacak kaldırma, çekirdek stabilizasyonu ve kalça menteşe gibi hareketler uygulanır. Bu hareketler, kalça bölgesinde yaşanan ağrıyı hafifletmeye ve bitirmeye yardımcı olur. Ancak, bu hareketlerin dikkatli yapılması gerekir. Bilinçsiz şekilde yapılan hareketler daha çok ağrıya ya da farklı sorunlara yol açabilir. Kalça ağrıları için muhakkak bir uzmandan destek alınması gerekir.

Gerekli durumlarda kalça bölgesine steroid enjeksiyonları da yapılması gerekebilir. Bu tedavi ile ağrıyı oluşturan kemik ve eklem hastalığınıniyileştirilmesi hedeflenir. Ağrı, bursit ve iltihaplanma kaynaklı bir ağrıysa, steroidlere başvurulabilir. Enjeksiyonun nereye yapılacağının belirlenmesi için hastanın kalça bölgesinin ultrasona girmesi gerekir.

Kemik ve eklemlerde oluşan fiziksel dezenformasyonlar sonucu yaşanan kalça fıtığı ağrılarının giderilmesi için bazı hastalara cerrahi yöntemler uygulanabilir. Özellikle uzun süre geçmeyen, doğal yöntemlerle kalça fıtığı tedavisi yöntemlerine cevap vermeyen ağrılar için ameliyat gerekebilir.  Kendiliğinden iyileşmeyen kırık ve çatlakların tedavisi için hekimler, hastayı cerrahi yöntemlere yönlendirebilir.

Ameliyatsız Kalça Fıtığı Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Kalça bölgesinde, bel fıtığı ya da boyun fıtığından kaynaklı yaşanan ağrıların ameliyatsız çözümü için uygulanan tedaviler, hastanın eski sağlığına kavuşmasını sağlar. Ağrı kontörlü sağlamak, hastaya kalıcı çözümler sunmak için geliştirilen ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi, her hasta için farklılık gösterir. Tedavi şekli ve tedavinin seyri için hastanın yaşı, genel sağlık durumu gibi kriterlere dikkat edilir. Ameliyatsız kalça fıtığı tedavi yöntemleri şu şekildedir.

Ağrı Kontrol İlaçları

Kalça ekleminde sıkıntı yaşayan hastalar için ağrı yönetimi esastır. Hastaların, asetaminofen ve nonsteroidal antienflamatuar gibi ilaçlar ile hafif ila orta şiddetteki ağrıları tedavi edilebilir. Orta ila şiddetli ağrılar yaşayan kişiler eğer tedavi edilmeze, daha şiddetli ağrı yaşayabilir. Bu tip durumlarda, reçeteli ağrı kesicilere ihtiyaç duyulabileceği gibi cerrahi seçenekler de doktor tarafından değerlendirilebilir.

Kalçaya Eklem İçi Enjeksiyon Tedavileri

Kortikosteroidler

Ameliyatsız kalça fıtığı tedavi yöntemleri içinde enjeksiyon tedavileri sıklıkla kullanılır. Kortikosteroid uygulaması, bağışıklık sistemini düzenleyen bir hormon olan kortizolün etkilerini taklit eden bir enjeksiyon uygulamasıdır. Böylece ağrı ve şişliğe neden olan iltihap kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda, kortikosteroid enjeksiyonları sadece geçici süreci ağrı kesici etkisi sağlar. Kortikosteroid’in olası yan etkileri olduğu için dikkatli kullanılması gerekir.

Hyaluronik Asit

Kalça ağrıları için bir başka potansiyel tedavi yöntemi hyaluronik asit enjeksiyonudur. Sağlıklı kalça ekleminde, sinoviyal sıvı adı verilen az miktarda jel benzeri bir madde yer alır. Sinovyal sıvı, aktivite esnasında eklemi korur ve kayganlaştıran hyaluronik asit adı verilen bir bileşen ile desteklenir. Yaşlanma ve osteoartrit gibi durumlarda hyaluronik asitin özelliği bozulur ve sinovyal sıvının etkisi azalır. Bu gibi durumlarda kalça eklemine uygulanan hyaluronik asit enjeksiyonları iyileşmeyi destekleyebilir. Ancak, kullanımı diz eklemlerinde olduğu kadar yaygın değildir.

Trombositten Zengin Plazma (PRP)

Ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi enjeksiyon yöntemlerinden biri de PRP’dir. Hasarlı dokunun iyileşmesini desteklemek üzere kalçaya trombositten zengin plazma (PRP) ismi verilen doğal bir madde enjekte edilir. Trombositten zengin plazma, hastanın kendi kanından alınan trombosit adı verilen pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerinin santrifüj işlemi ile yoğunlaştırılmasından meydana gelir. Trombosit, iyileşmeyi güçlendiren büyüme faktörü olarak adlandırılan maddeleri serbest bırakır ve hasarlı dokuların iyileşmesine yardımcı olur.

Kök Hücre

Kök hücreler vücuttaki tüm hücrelere dönüşme potansiyeline sahip ana hücrelerdir. Leğen kemiği ya da göbek bölgesinden alınan yağ dokusu içinde bulunan kök hücreler steril şartlarda filtreleme ve ayrıştırma işlemine tabi tutulur. Bu işlemden sonra elde edilen kök hücreler kalça eklemine enjekte edilir. Böylece, hasarlı kıkırdak ve dokuların yeniden büyümesi ve iyileşmesi hedeflenir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Eklem ve kaslarınızı eski sağlığına kavuşturmak için aktivite ve egzersiz günün düzenli bir parçası haline gelmelidir. Fizyoterapist güçlendirme ve hareketlilik egzersizleri önerir. Yürüteç, baston ya da koltuk değneği gibi yürüyüş yardımcılarının nasıl kullanılacağınızı da size öğretir. Terapinin ilerlemesiyle, genellikle yardım almadan yürüyene kadar bacağınıza verdiğiniz ağırlığı artırabilirsiniz.

Kalça ağrıları yaşayan hastalarda eklemin taşıdığı yükü azaltmak ve kalçanın stabilitesini arttırmak üzere kalça kaslarının güçlendirilmesi gerekir. Ancak, bu egzersizler kalçaya yük bindirmeyen egzersizler olmalıdır. Yürüyüş, koşu gibi egzersizler ağrının artmasına neden olabilir. Bunun yerine ağırlıkla oturarak yapılan egzersizler, bisiklet, yüzme gibi eklemlere ek yük bindirmeyen egzersizler tercih edilmelidir.

Kalça ağrıları yaşayan hastaların fazla kilosu varsa mutlaka sağlıklı kiloya kavuşması gerekir. Kalçaya binen yük azaltılmadıkça yapılan tedavilerin etkisi yetersiz kalır. Bunun için iyi bir diyet ve egzersiz programı belirlenmesi ve obezite rehabilitasyonu yapılması oldukça önemlidir.

Ameliyatsız Kalça Fıtığı Tedavisi Fiyatları

Kalça ağrısı, günümüzde gerek masa başı çalışmanın artması gerek hareketsiz yaşam sebebi ile birçok kişide sık rastlanan durumlardandır. Ameliyata gerek olmayan ağrı durumlarında kalça fıtığına çeşitli yöntemler ile çözümler sağlanır. Bu yöntemler ile boyun fıtığı ağrıları hafifletilebilir ya da tamamen geçirilebilir. Doğal yöntemler içeren boyun fıtığı tedavisi uygulamaları ile hasta eski sağlığına kavuşabilir. Doktor, hastaya uygun olan tedavi yöntemine karar verildikten sonra tedavi yöntemlerini tek başına ya da destekleyici tedaviler ile bir arada uygulamayı önerebilir.

Kalça fıtığına ameliyatsız çözüm arayan hastalar, ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi fiyatları ile ilgili araştırma yapar. Kalça fıtığında ameliyatsız çözümler sunan fizyoterapi, enjeksiyon uygulamaları gibi tedaviler, kişiye özel çeşitlilik gösterdiği için fiyatlar hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Tedavinin türüne, uygulama süresine ve hastanın genel durumuna göre ameliyatsız tedavisi fiyatları da farklılık gösterir. Ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi fiyatları 2025 ile ilgili detaylı  bilgiler alabilir, kalça fıtığı uygun tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Ameliyatsız Kalça Fıtığı Tedavisi İşlemleri

Bel ve boyun bölgesini etkileyen omurgalar arasındaki esnek yapıdaki diskler bazı nedenler ile yırtılabilir, şişebilir ya da kayabilir. Bu durumda da fıtığa karşı bir duyarlılık gelişir. Sırt, omuz, kol, bel, bacak ve boyun ağrılarının yaygın nedeni olan bel ve boyun fıtığı için hastanın durumuna göre ameliyatlı ya da ameliyatsız tedavi yöntemleri belirlenir. Boyun ve bel fıtığı için tek tedavi yöntemi sadece ameliyat değildir. Epidural enjeksiyon, fizyoterapi, ağrı kontrol ilaçları gibi çeşitli uygulamalarla kalça fıtığı tedavi edilebilir.

Her ameliyatsız fıtık tedavisi yönteminin uygulama şekli, süresi ve fiyatı farklılık gösterir. Ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi işlemleri temelde üç aşamaya ayrılır.

Tedavi Öncesi

Hastanın uygun zamanına göre doktor ile bir muayene tarihi oluşturulur. Uzman doktor tarafından hastanın ağrı durumu, fıtık gelişimi gibi bilgiler hastadan istenir. Tedavi öncesi hastanın ameliyatsız kalça fıtığı tedavisine uygun olup olmadığına karar vermek için MR görüntüleri istenir. Son 6 ay içinde çekilen bir MR görüntüsü doktor tarafından değerlendirilir. Eğer hastanın son 6 ay içinde çekilen bir MR görüntüsü yoksa, MR çekimi konusunda destek sağlanır.

Tedavi Süreci

Kaç ağrılarının tedavi sürecinin başlaması ile doktor tarafından hastanın MR görüntüleri incelenir. Kalça fıtığının hangi bölgede ve ne boyutta olduğu doktor tarafından belirlenir. Doktor, hastaya hangi ameliyatsız kalça fıtığı tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini anlatılır. Muayene sırasında hastaya tedavi süreci ile ilgili eksiksiz bilgilendirme yapılır. Daha önce benzer bir vakanın tedavi ve iyileşme sürecine göre hastaya boyun fıtığının nasıl küçüleceği ile ilgili bilgilendirme de yapılır. Tüm bu süreçlerin tamamlanmasının sonrasında ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi olacak hastanın işlemlerine başlanır.

Kısa süren ameliyatsız, acısız bir tedavi işleminin ardından hastanın ağrıları büyük ölçüde azalır. Adım atmak ve eğilmekte zorluklar yaşayan hastalar, kısa süreli ameliyatsız tedavi sonrasında tüm şikayetlerinden kurtulabilir.

Tedavi Sonrası Süreç

Ameliyatsız kalça fıtığı tedavisi sonrası eski sağlığına kavuşması beklenen hastanın birinci ay kontrolüne kadar sağlık durumu doktor tarafından telefon ile takip edilebilir. Birinci ay kontrolünde hasta doktor tarafından tekrar muayene edilir. Genel sağlık durumu değerlendirilir ve hastaya doktor gerekli görmesi halinde egzersiz ve diyet programı önerilir. Diyet ve egzersiz programı, alanında uzman ekipler tarafından oluşturulur ve takip edilir.

Hastanın ikinci ay kontrolü ile artık tutma, kavrama, eğime ve yürüme zorluğu gibi hayat kalitesini düşüren tüm sorunlarının ortadan kalktığı görülebilir. Küçük bir ihtimal de olsa hastanın yakınmalarında azalma görülmemişse, doktor tarafından ek bir tedavi önerilebilir.

Hastanın üçüncü ay kontrolünde doktor tarafından güncel bir MR görüntüsü talep edilir. Tedavi öncesi alınan MR görüntüsü ile son MR görüntüsü karşılaştırılır ve iyileşen boyun ya da bel fıtığı bir de gözle görülür şekilde doktor aracılığı ile hastaya aktarılır. Tedavi edilmiş kalça fıtığının tekrar etmemesi için hastaya doktor tarafından gerekli uyarılar yapılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalça Fıtığı Ameliyatsız Geçer Mi?

Boyun ya da bel fıtığından kaynaklı kalça ağrısı şikayetleri genellikle ameliyatsız tedavi yöntemleri ile hafifletilebilir ya da tamamen ortadan kaldırılabilir. Hastanın ihtiyacı olan ameliyatsız tedavi şekli, hastanın yaşına, fıtığın büyüklüğüne ve genel sağlık durumuna göre doktor tarafından belirlenir.

Ameliyatsız Kalça Fıtığı Tedavisi Mümkün Mü?

Ameliyatsız kalça fıtığı tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerinin güvenilirliği yapılan araştırmalarla onaylanmıştır. Kalça fıtığı için uygulanan fizyoterapi, enjeksiyon ve ağrı kesici gibi çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Bu tedavi yöntemleri istirahat, sıcak ya da soğuk uygulaması, fizyoterapi, egzersizler ve ilaç tedavisi olarak uygulanabileceği gibi birçok yöntemin bir arada olduğu bir tedavi planı da oluşturulabilir.

Kalça Fıtığı Ameliyat Olmazsa Ne Olur?

Boyun ve bel fıtığı vakalarının %3 ila 5’i kadarı, yalnız ameliyat ile tedavi edilebilir. Boyun fıtığı ya da bel fıtığı gibi kalçayı zorlayan ağrılar tedavi edilmezse, hastanın durumu çok daha kötüye gidebilir. Kötüleşen kalça fıtığı ile beraber hasta ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Omurilik ya da sinir köklerine baskı yapan boyun ya da bel ağrısı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce bile neden olabilir.

Kalça Fıtığı Ameliyatsız Nasıl Geçer?

Kalça ağrılarını ameliyatsız geçirmek için kas spazmını çözen ödem ve ağrıyı azaltan çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlara başvurulabilir. Ancak, bunlar genellikle kısa süreli çözümlerdir. Sıcak ve soğuk uygulamalar, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile ağrı kesiciler ile tedavi desteklenebilir ve hastanın ağrıları hafifletilebilir. Ameliyatsız kalça fıtığı tedavileri ile hasta eski konforlu yaşamına geri dönebilir.

Kalça Fıtığı Ameliyatsız İyileşir Mi?

Kalça fıtıklarının önemli bir kısmı ameliyat gerektirmeksizin fizik tedavi gibi yöntemler ile ortadan kaldırılabilir. Hastanın konforunu artırmak için ödemi azaltıcı ve kas spazmını çözen çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar tedavi planına eklenir. Kısa süre içinde hastanın eski sağlığına kavuşması amaçlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button