Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığına ameliyatsız çözüm, günümüzde birçok kişinin yaşadığı bel ağrılarına çözüm olarak geliştirilmiş çeşitli uygulamalardan oluşur. Bel ağrıları, ortopedik rahatsızlıklar arasında en sık rastlanandır. Bel bölgesinde yaşanan ağrıların kaynağı, omurga sorunları ya da başka hastalıklar olabilir. Bel fıtığı özellikle bel ağrılarının yaşanmasının en büyük nedenlerinden biridir. Kişinin yaşam konforunu düşüren ağrılara sebep olabilen bel fıtığı, çeşitli yöntemler ile tedavi edilir.
İlaç tedavilerine ek olarak, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile bel fıtığına çözüm üretilebilir. Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon kapsamında enjeksiyon, lazer ve ozon tedavisi gibi çeşitli yöntemler uygulanabildiği gibi bitkisel kaynaklı kürler gibi doğal yöntemlerle bel fıtığı tedavisi de, bu tedavilere ek olarak uygulanabilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Nedir?
Tıp literatüründe Lomber Disk Hernisi olarak geçen hastalık, halk arasında bel fıtığı olarak anılır. Bel fıtığı; birçok kişide sık sık karşılaşılan bir problemdir. Doğru bir tedavi uygulanmadığında ise daha büyük sorunlara yol açabilir. Bel bölgesinde yer alan omurların arasında bulunan diskin yırtılması ile sinirler sıkışır ve omuriliğin geçtiği kanalda yer değişimi yaşanır. Bu yer değiştirme esnasında ortaya çıkan ağrılar ise bel fıtığı olarak tanımlanır.
Hastalığın yaygın şekilde karşımıza çıkması sebebi ile birden fazla ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemi günümüze kadar gelmiştir. Alanında uzman fizyoterapistler tarafından uygulandığı sürece iyi sonuçlar veren ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri, kişinin eski sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinde hastanın sağlığı, yaşı ve hastalığının ilerleme durumu dikkate alınır. Her hastaya aynı işlem uygulanamayabilir. Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri ise şu şekildedir.
Sıcak ve soğuk uygulamalar,
Elektrik akımları,
Vakum interferans,
Ultrason,
Ozon Tedavisi ve Lazer tedavisi,
PRP, PRP ile proloterapi, nöralterapi gibi enjeksiyon yöntemleri,
Manyetik fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri,
Yaygın olarak uygulanan ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemlerin, hastanın yaşam konforunun yükselmesine yardımcı olur.



Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel fıtığı tedavisinde ilaç ve enjeksiyon tedavileri, fizik tedavi ve rehabilitasyon, lazer ve ozon tedavi gibi seçenekler bulunur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisinde; sıcak ve soğuk uygulamalar, elektrik akımı içeren terapiler, ultrason terapisi, lazer ve ozon uygulaması, traksiyon ve masaj kullanılır. Bel kaslarını esneten hareketler, bel ve karın kaslarını güçlendirme de hastalar için yararlı olabilir. Bütün bu tedaviler fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı yönetiminde; fizyoterapist ve fizik tedavi teknikerleri tarafından sağlık merkezlerinde uygulanır.
Bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi yöntemleri, hemen hemen %90 oranında başarı sağlar. Bel fıtıkların büyük bir bölümü fizik tedaviyle ya da ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri ile yok olabilir. Doğru bir tedavi ile iyileşme oranlarını belirgin şekilde artabilir. Bel fıtığının %1 ila 3’ünde cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bacağa yayılan ve süreklilik gösteren bel ağrıları, bacak ve ayakta gittikçe ilerleyen güç kaybı gibi durumlar ameliyat gerektirebilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Bel fıtıklarının büyük bir çoğunluğu ameliyatsız tedavi yöntemleri ile çözümlenebilir. Bel fıtığı tedavisinde, kas spazmını çözmek, ödemi ve ağrıyı azaltmak için çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar da tedavi planına eklenebilir. Sıcak ve soğuk uygulamalar, elektrik akımları, ultrason, lazer, manyetik fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, ozon terapi uygulamaları ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemlerinden başlıcalarıdır.
İntramuskuler Stimülasyon
Bel fıtığında ağrıyı artıran en önemli sebeplerin başında kas spazmı gelir. Kuru iğne tedavisi ile kas spazmına bağlı ağrılar hafifletilebilir. Kuru iğne uygulaması yumuşak doku ve kaslara, akupunktur ya da özel steril iğneler aracılığı ile yapılır. Kassların sertliğini dağıtmak ve normal haline getirmek için gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. İntramuskuler stimülasyon (İMS) olarak bilinen iğnelerin içinde herhangi bir ilaç yoktur. Kas boyutuna göre iğne uzunlukları farklılık gösterir. Kasların içine yerleştirilen iğneler ileri geri sağa sola hareket ettirilir ve sertleşen kaslar yumuşatılması hedeflenir. Ağrısız ve acısız bir uygulama olan kuru iğne yöntemi ile herhangi bir ilaca gerek kalmaksızın ağrı hafifletilebilir.
Enjeksiyon Yöntemleri
Proloterapi, eklem, kıkırdak, bağ ve kas dokuları onaracak ve güçlendirecek sıvı karışımlarının enjekte edilerek tedavi edildiği bir yöntemdir. Bu karışım vücuttaki hasarlı ve ağrılı bölgelere eklem ve bağlara enjekte edilir. İyi yönde inflamasyon uyandırıcı etki yaratır ve bu dokuların kendini tamir etmesini sağlar.
PRP, PRP ile proloterapi, nöralterapi gibi enjeksiyon yöntemleri, uygulanan bölgenin kan akışını artırır ve bölgenin kendini onarmasını sağlar. Ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinden olan PRP; (Platelet rich plasma) kişinin vücudundan küçük bir miktar kan alınması sonrası kanın özel bir işlem ile plazmasından ayrıştırılarak, vücuda enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Bu yöntemler vücudun doğal iyileşme sürecini destek olur.
Enjeksiyonlar, uzman tarafından hastanın durumuna ve eşlik eden spazmın şiddetine göre birkaç hafta aralıklarla uygulanır. Omurgadan iğne tedavisi, boyun fıtığı başta olmak üzere, dar omurilik kanalı gibi durumlarda ağrıyı azaltmak ve fıtığı iyileştirmek için uygulanır.
Fizyoterapi
Fizyoterapi, bel fıtığı teşhisi koyulan hastaya uygun görülmesi halinde uygulana ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biridir. Yapılan araştırmalarda ağrı kesici ilaçlar ile fizyoterapi uygulamaları ve ameliyat karşılaştırıldığında bel fıtığı tedavisinde ikisinin eşit derecede etkili olduğu görülmüştür. Ancak, fizik tedavide mutlaka bir uzmanla çalışılmalıdır. Hasta fizik tedaviye başladığında şikayetlerine ve tedavinin amacına uygun şekilde çeşitli egzersizler uygulanır. Her bir fizyoterapi seansının özel bir hedefi vardır ve egzersizler buna göre belirlenir. Sıkışan sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmek amacı ile uygulanan egzersizler sonrası omurganın stabilize edilmesine yardımcı olacak egzersizlere geçilir.
Kriyoterapi/Soğuk Terapi
Bel fıtığı hastalarının yaşadığı kas gerginliğini hafifletmek için ısı uygulamaları etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Kaslar gergin olduğunda ısı uygulamak dokuyu yumuşatır. Bu sayede bölgeye daha fazla kan akışı sağlayarak iyileşme desteklenir. Kriyoterapi ile ağrı kesici ve iltihap önleyici etki gösterilir ve sıcaklık düşürülür. Böylece ağrının azaltılması sağlanır. Soğuk kompres yaparken cilt ve buz arasında tampon görevi gören ince bir bez kullanılır. Ağrıyı azaltmak için yapılan soğuk terapi 10 ila 15 dakika arasında sürer. Kasların gerginliğini azaltmak için sabahları ya da egzersizlerden önce ısı uygulaması yapılabilir. Bu uygulama gün boyunca periyodik aralıklarla da uygulanabilir. İltihabı ve ağrıyı hafifletmek için egzersizlerden ve germe hareketlerinden sonra soğuk terapi yapılabilir.
Kayropraktik Tedavi
Kayropraktik tedavi, bel fıtığını tedavi etmek üzere uygulanan en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Kayropraktik tedavide omurga ya da eklemlerde, çeşitli sebepler ile oluşan blokajlara elle manipülasyon ve mobilizasyon teknikleri uygulanır. Tedavideki amaç, omurgaya ve eklemlere hareket kabiliyetleri geri kazandırmaktır. Bel, sırt ve boyun ağrılarında manuel terapi kullanılır.
Ozon Tedavisi
Son yıllarda sıklıkla uygulanan ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinden biri de Ozon tedavisidir. Ozon ve lazer tedavisinde ameliyata gerek kalmaksızın işlem kısa sürede gerçekleştirilir. Bu tedavi ile fıtığın oluşumuna sebebiyet veren omurlar arasındaki disklerin içerisine ozon gazı verilir. Verilen ozon gazı ile çok kısa sürede ağrılar ortadan kaldırılabilir.
Radyofrekans Tedavisi
Radyofrekans, hasta olan dokuyu hedeflemek üzere radyo dalgalarının ısısını kullanır. Sinir dokusuna radyofrekans tedavisi uygulandığı zaman ağrı sinyalinin beyne ulaşması engellenir ve ağrının durması sağlanır. Bunun için işlem sırasında ağrı oluşturan sinire küçük bir iğne sokulur. Bu iğnenin ucunda bir elektrot yer alır. Radyo dalgalarının ısısı, sinirin beyne ağrı sinyali göndermesini önler. Radyofrekans tedavisinde çevredeki sağlıklı sinirlerin hiçbiri zarar görmez. Ağrıyı keser ve ağrı kesici ilaçlara duyulan ihtiyacı azaltır. Radyofrekans, ameliyatsız ve güvenli bir tedavi yöntemidir. İyileşme süresi kısadır ve hasta tedavi sonrasında bir ya da iki gün dinlenerek normal aktivitelerine dönebilir.
Lazer Tedavisi
Bel fıtığı tedavisinde tercih edilen bir diğer ameliyatsız yöntem ise lazer tedavisidir. Diğer konservatif tedavilerin ağrıyı gidermemesi durumunda lazer tedavisi etkili bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Yapılan çalışmalara göre, lazer tedavisinde kullanılan özel ışık frekansının hücrelerde iyileşme için gerekli biyokimyasal reaksiyonları başlattığı ve böylece iyileşme hızını artırdığı gözlemlenmiştir. Görüntüleme çalışmaları sayesinde lazer tedavisinin fıtığın boyutunu küçültebildiği ve sinirler üzerindeki baskıyı azaltarak ağrıyı da giderdiği görülmüştür. Lazer tedavisi ile diski çevreleyen dokudaki hücreler uyarılır. Böylece iltihaplanma azaltılır ve iyileşmeye katkı sağlanır. Bunun için disk çevresindeki dokular fotonlarla doldurulur ve hasarlı hücrelere enerji verilir. Bu sayede ağrılı bölgedeki kan dolaşımı artırılır ve iltihaplanma ile ağrı giderilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Fiyatları
Bel ağrısı, birçok kişide sık sık rastlanan durumlardan biri haline geldi. Ameliyata gerek olmayan durumlarda bel fıtığı çeşitli yöntemler ile geçirilebilir. Doğal yöntemlerle bel fıtığı tedavisi uygulamaları ile hasta eski sağlığına yeniden kavuşabilir. Hastanın ihtiyacı olan tedavi yöntemine karar verildikten sonra uygulamalar tek başına ya da destekleyici tedaviler ile bir arada gerçekleştirilebilir.
Bel fıtığına ameliyatsız çözüm arayanlar, tedavilerin fiyatlarını da araştırır. Fiyatlar hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Tedavinin şekline ve süresine göre fiyatlar değişiklik gösterir. Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi fiyatları 2025 hakkında bilgi alabilir, uygun tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi İşlemleri
Omurgalar arasında yer alan esnek yapılı diskler kişi yaşlandıkça bu elastikiyetini kaybederek zayıflamaya başlar. Bu doğal bir süreçtir ve bu süreçte diskler yırtılabilir, şişebilir ya da kayabilir. Başka bir ifade ile kişi, yaş aldıkça fıtığa karşı daha duyarlı hale gelir. Boyun, sırt ve bacak ağrılarının yaygın nedeni olan bel fıtığı için hastanın durumuna göre ameliyat ya da ameliyatsız tedavi yöntemleri önerilir. Bel fıtığı için tek tedavi yöntemi ameliyat değildir ve ozon terapi, lazer, epidural enjeksiyonler gibi çeşitli uygulamalarla tedavi uygulanabilir.
Her tedavi yönteminin uygulama şekli, süresi ve fiyatı birbirinden farklı olabilir. Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi işlemleri temelde üç aşamadan oluşur.
Tedavi Öncesi Destek
Öncelikle hastanın uygun olduğu zaman için doktor ile muayene tarihi oluşturulur. Uzman doktor tarafından hastanın ağrı durumu, fıtık gelişimi gibi bilgiler elle muayene, hastanın geçmişi ve çeşitli araştırma yöntemleri ile tespit edilir.
Tedavi Süreci
Bel fıtığının hangi bölgede ve ne kadar büyümüş olduğu belirlendikten sonra uzman doktor tarafından hastaya hangi ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemlerinin uygun olacağına karar verilir. Aynı zamanda muayene sırasında hastaya tüm işlemler en ince ayrıntısına kadar anlatılır. Hastanın yaşı, sağlık bilgileri ve hastalığının boyutu, tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde en önemli noktalardır. Hastanın da onayı ile tedavi süreci planlanır. Daha önceki benzer vakalar baz alınarak, hastaya bel fıtığının nasıl küçüleceği önceden anlatılır. Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra ameliyatsız bel fıtığı tedavisi olmak isteyen hastanın tedavi işlemine başlanır.
Tedavi, kısa süreli tek ya da birkaç seanstan oluşabilir. Ameliyatsız, acısız ve ağrısız bir işlemin hemen sonrasında hastanın rahatsızlıkları çok büyük ölçüde azalmaya başlar.
Tedavi Sonrası Takip
Tedavi sonrası sağlığına kavuşan hasta, ilk ay kontrolüne kadar olan sürede sağlık durumunu telefon ile doktoruna iletebilir. İlk ay kontrolünde hasta yeniden muayene edilir ve genel sağlık durumu üzerinde değerlendirme yapılır. Gerek görülmesi halinde hastanın ihtiyacı olan egzersiz ve diyet programı alanında uzman ekip tarafından oluşturulur ve takibi yapılır.
İkinci ay kontrolünde hastanın artık yürüme zorluğu gibi hayat kalitesini düşüren tüm rahatsızlıklarının ortadan kalkmış olduğu gözlemlenebilir. Çok düşük bir ihtimal de olsa, hastanın ağrılarında azalma gözlemlenmemişse, doktor tarafından ek bir tedavi önerilebilir.
Üçüncü ay kontrolünde hastadan güncel bir MR görüntüsü talep edilir. Tedavi öncesi hastadan alınan MR ile son MR karşılaştırılır. Bitmiş ve kurumuş olan bel fıtığı bir de gözle görülür şekilde kontrol edilir. Kaybolan bel fıtığının yeniden tekrarlamaması için gerekli önemler alınır.
Sıkça Sorulan Sorular
Bel Fıtığı Ameliyatsız Geçer Mi?
Fıtığa bağlı sinir hasarından kaynaklanan bel fıtığınada ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar bulunmuyorsa, ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85 ila 90’ı ameliyatsız tedavi edilebilir. İlaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile bel fıtığı ameliyatsız şekilde tedavi edilebilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Mümkün Mü?
Bel fıtıklarının büyük bir kısmı ameliyatsız fizik tedavi yöntemleri, ozon ya da lazer gibi farklı uygulamalar ile ortadan kaldırılabilir. Kas spazmını çözmek, ödem ve ağrıyı azaltmak için çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar da ameliyatsız tedavileri destekleyici olarak önerilebilir.
Bel Fıtığı Ameliyat Olmazsa Ne Olur?
Bel fıtığı sorunu yaşayan kişilerin yaklaşık %2-3’lük kısmı ameliyata ihtiyaç duyar. Şiddetli ve sürekli bacak ağrısı, bacaklarda güç kaybı, idrar ve tuvaletini kaçırma gibi şikayetleri olan hastalar zaman kaybetmeden ameliyat edilir. Bel fıtığı ameliyatı gereken tüm hastalar, ameliyat yöntemi ile tedavi edilir.
Bel Fıtığı Ameliyatsız Nasıl Geçer?
Bel fıtığını ameliyatsız geçirmek için kas spazmını çözen ödemi ve ağrıyı azaltan çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar tedavide uygulanabilir. Sıcak ve soğuk uygulamalar, elektrik akımı, ultrason, ozon, lazer, manyetik alan uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinden bazılarıdır.
Bel Fıtığı Ameliyatsız İyileşir Mi?
Bel fıtıklarının büyük bir kısmı ameliyata gerek duyulmaksızın, fizik tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilir. Hastanın konforunu artırmak üzere kas spazmını çözmek, ödemi ve ağrıyı azaltmak için çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar da tedavi planına eklenebilir.