Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri günümüzde pek çok kişinin yaşadığı bel fıtığı sorununa çözüm olarak geliştirilmiş tedavilerdir. Tıp literatüründe Lomber Disk Hernisi olarak bilinen bel fıtığı, ortopedik rahatsızlıklar arasında en sık rastlanandır. Bel bölgesinde yaşanan ağrıların kaynağı, omurga sorunları olabileceği gibi başka hastalıklar da olabilir. Kişinin günlük yaşam konforunu düşüren ağrılara sebep olan bel fıtığı, çeşitli doğal yöntemler ile tedavi edilebilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, ilaç tedavileri, lazer ve ozon tedavisi gibi çeşitli yöntemler uygulanabildiği gibi bitkisel kaynaklı kürler gibi doğal yöntemlerle bel fıtığı tedavisi yapılabilir. Bu tedavilere hekim tarafından hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve fıtığın büyüklüğüne göre karar verilir.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri ile bel fıtıklarının yaklaşık %95’i çözümlenebilir. Boyun fıtığı vakalarının %3 ila 5’lik kısmı cerrahi yöntemler ile tedavi edilir. Bel fıtığı tedavisinde doktor, hastaya kas spazmını çözmek, ödemi ve ağrıyı azaltmak üzere çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar önerebilir. Sıcak ve soğuk uygulamalar, elektrik akımları, ultrason, lazer, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ozon terapi uygulamaları ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemleri içinde en sık başvurulan yöntemlerdir.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri içinde en çok kullanılan yöntemlerden biri enjeksiyon yöntemleridir. Hekim tarafından hastanın durumuna ve eşlik eden spazmın şiddetine göre birkaç hafta aralıklarla enjeksiyon yöntemleri uygulanır. Omurgadan iğne tedavisi, bel fıtığı başta olmak üzere, dar omurilik kanalı gibi durumlarda ağrıyı azaltmak üzere uygulanır. Proloterapi, kas dokuları onaran ve güçlendiren sıvı karışımlarının enjekte edilerek tedavi uygulanan bir yöntemdir.
PRP, PRP ile proloterapi, nöralterapi gibi enjeksiyon yöntemleri de aynı şekilde, uygulanan bölgenin kan akışını artırır ve bölgenin kendini onarmasına yardımcı olur.
Fizyoterapi, bel fıtığı teşhisinde uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biridir. Ağrı kesici ilaçlar ile fizyoterapi uygulamaları, bel fıtığı tedavisinde etkili olan tedavilerdir. Fizik tedavide mutlaka bir uzmanla çalışılması gerekir. Hastaya fizik tedavide, tedavinin amacına ve hastanın şikayetlerine uygun şekilde çeşitli egzersizler uygulanır. Her fizyoterapi seansının özel bir amacı vardır ve egzersizler buna göre belirlenir.
Bel fıtığından hastanın yaşadığı kas gerginliğini hafifletmek için ısı uygulamaları etkili tedavi yöntemlerindendir. Kaslar gergin olduğu zaman ısı uygulamak dokuyu yumuşatmaya yarar. Bu sayede bölgeye daha fazla kan akışı sağlanır ve daha hızlı iyileşme desteklenir. Kriyoterapi sayesinde ağrı kesici ve iltihap önleyici etki gösterilir ve kaslarda hissedilen sıcaklık düşürülür. Bu sayede ağrının azaltılması hedeflenir. Soğuk kompres uygulamasında, cilt ve buz arasında tampon görevi gören ince bir bezden yararlanılır. Ağrıyı azaltmak amacı ile uygulanan soğuk terapi yöntemi, 10 ila 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Kasların gerginliğini azaltmak için sabahları ya da egzersiz öncesi ısı uygulanır. Gün boyunca periyodik aralıklarla da uygulama yapılabilir. Belde oluşan ağrıyı hafifletmek için egzersizlerden ve germe hareketlerinden sonra soğuk terapi uygulaması yapılabilir.
Bel fıtığını tedavi etmek üzere uygulanan en eski tedavi yöntemlerinden biri de Kayropraktik tedavisidir. Kayropraktik tedavisinde omurga ya da eklemlerde, çeşitli sebeplerden kaynaklı ortaya çıkan blokajlara elle manipülasyon ve mobilizasyon teknikleri uygulanır. Tedavinin amacı, omurgaya ve eklemlere hareket kabiliyetini geri kazandırmaktır. Bel, sırt ve boyun ağrılarında manuel terapilerden yararlanılır.
Günümüzde sıklıkla uygulanan ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinden biri, Ozon tedavisidir. Ozon ve lazer tedavisi uygulanırken, cerrahi işlemlere gerek kalmaksızın işlem kısa sürede tamamlanır. Bu tedavi ile fıtığın oluşumuna neden olan omurlar arasındaki diskler içine ozon gazı verilir. Disklere verilen ozon gazı ile çok kısa sürede ağrıların ortadan kaldırılması hedeflenir.
Radyofrekans tedavisi, hasta olan dokuyu hedeflemek üzere radyo dalgalarının ısısından yararlanılmasıdır. Sinir dokusuna radyofrekans tedavisi uygulandığında, ağrı sinyalinin beyne ulaşması engellenebilir. Bunun sonucunda ağrının durması hedeflenir. Bunun için işlem esnasında ağrı yaratan sinire küçük bir iğne batırılır. Bu iğnenin ucunda bir elektrot bulunur ve radyo dalgalarının ısısı ile sinirin beyne ağrı sinyali göndermesini önler. Radyofrekans tedavisinde çevrede yer alan diğer sağlıklı sinirlerin hiçbiri zarar görmez. Ağrıyı kesen bu yöntem sayesinde, ağrı kesici ilaçlara duyulan ihtiyaç azaltılır. Radyofrekans, ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinden olup, güvenli bir tedavi yöntemidir. İyileşme süresi daha kısa olan bu tedavi yönteminin uygulanması sonrası, bir ya da iki gün dinlenerek, hasta normal günlük aktivitelerine dönebilir.
Bel fıtığı tedavisinde uygulanan bir diğer ameliyatsız yöntem ise lazer tedavi yöntemidir. Diğer konservatif tedavilerin ağrıyı gidermemesi halinde ameliyatsız lazer tedavisi değerlendirilebilir. Yapılan çalışmalar kapsamında, lazer tedavisinde kullanılan özel ışık frekansının hücrelerde iyileşme için gerekli biyokimyasal reaksiyonları başlattığı tespit edilmiştir. Böylece iyileşme hızının arttığı gözlemlenmiştir. Görüntüleme yöntemleri sayesinde lazer tedavisinin fıtığın boyutunu küçültebildiği ve sinirler üzerindeki baskıyı azaltarak ağrıyı da giderdiği sonucuna ulaşılmıştır. Lazer tedavisi ile diski çevreleyen dokuda bulunan tüm hücreler uyarılır. Bu sayede, iltihaplanma azaltılır. İyileşmeye katkı sağlar. Bunun için disk çevresinde bulunan dokular, foton ile doldurulur ve hasarlı hücrelere enerji verilir. Böylece, ağrılı bölgedeki kan dolaşımı artırılır ve ağrı şikayeleri sonlandırılabilir.
Doğal yöntemlerle bel fıtığı tedavisi, günümüzde en sık uygulanan tedavi yöntemleridir. Bel ağrısı, pek çok kişide sık rastlanan durumlardan biridir. Ameliyata gerek olmayan vakalarda, bel fıtığı çeşitli doğal yöntemler ile tedavi edilebilir. Bel fıtığına ameliyatsız çözüm sunan uygulamalar ile hasta eski sağlığına yeniden kavuşabilir. Hekim tarafından hastanın ihtiyacı olan tedavi yöntemine karar verildikten sonra uygulamalar tek başına ya da destekleyici tedaviler ile bir arada uygulanabilir.
Bel fıtığına ameliyatsız çözüm arayan hastalar, tedavilerin fiyatları hakkında da araştırma yapar. Her hastaya aynı tedavi uygulanamayacağı ve tedavinin süresi hastanın durumuna göre değiştiği için tedavi fiyatları hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Tedavinin şekline ve süresine göre fiyatlar farklılaşır. Uygun tedavi yöntemlerini doktorunuzdan öğrenebilir, ameliyatsız bel fıtığı tedavisi fiyatları 2025 ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Omurgalar arasında bulunan esnek diskler kişinin yaşlanması ile bu elastikiyetini kaybederek zayıflamaya başlar. Bu doğal bir süreç olduğun için bu süreçte disklerde yırtılma, şişme ya da kaymalar görülebilir. Diğer bir ifade ile kişinin yaş almasıyla, fıtığa karşı duyarlılığı da artar. Boyun, sırt ve bacak ağrılarının yaygın sebeplerinden olan bel fıtığı için hastanın durumuna göre hekim tarafından, ameliyat ya da ameliyatsız tedavi yöntemleri tavsiye edilir. Bel fıtığı için günümüzde tek tedavi yöntemi, cerrahi operasyon değildir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, ozon terapi, lazer, epidural enjeksiyon gibi çeşitli uygulamalarla ameliyatsız bel fıtığı tedavisi uygulanabilir.
Her tedavi yönteminin uygulama şekli ve süresi, fiyatı birbirinden farklıdır. Hekim tarafından hasta için en uygun yönteme çeşitli görüntüleme yöntemleri ile karar verilir.
fitiktedavisi.net, bel, boyun ve kalça fıtığı tedavisinde doğal ve yenilikçi yöntemler sunarak, uzman ekibiyle cerrahiye gerek kalmadan etkili çözümler ve kişiye özel tedavi programları sağlamaktadır.