Ameliyatsız bel fıtığı, doğal yöntemler ile tedavi edilebilir. Bel fıtığı vakalarının yaklaşık %95’i cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın geçebilir. Bilgisayar başında uzun saatler geçirme, ağır ev işleri, aşırı kilo, yanlış pozisyonda hareket etme gibi durumlar bel fıtığına sebep olabilir. Ayrıca, yaşın ilerlemesi de bel fıtığının sebeplerinden biridir.
Bacağa vuran ağrılar, uyuşma, güçsüzlük gibi şikayetler ile kendini gösteren hastalık, hastanın günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Hastalar yürüyemez hale bile gelebilir. Bel fıtığı ilaç, fizik tedavi, lazer, takviye edici gıdalar, ozon terapi gibi tedavi seçenekleri ile geçebilir. Hastalar doğru tedavi yöntemleri ile günlük yaşamına dönebilir.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ile hastanın ağrılarından kurtulması ve günlük yaşam kalitesi yükseltilmesi hedeflenir. Omurgada yaşanan ağrılar içinde en sık rastlananlardan biri de, bel ağrılarıdır. Her yüz kişiden 10 ila 11’i ciddi bir bel ağrılarından yakınır. Bel fıtığında kesin tanı koymak için öncelikle uzman bir hekim tarafından hasta muayene edilir ve manyetik rezonans (MR) adı verilen tetkik kullanılır.
Bel fıtığı, ameliyatsız tedavi yöntemleri ile geçebilir. Hastaların büyük bir kısmı ilaç, fizik tedavi ve yeni nesil doğal uygulamalar ile tedavi edilebilir. Bel fıtığı teşhisi alan hastaların ancak, %3 ila 5’i cerrahi tedaviye yönlendirilir. Bu durumda da; gerçekleştirilen başarılı bir ameliyat sonrası kısa sürede hasta normal yaşamına dönebilir.
Bel fıtığı, tıpta geçen adı ile lomber disk hernisi, omurlar arasındaki kıkırdak dokunun yıpranma ya da zorlanması nedeniyle yırtılması, kopması ve yerinden kaymasıdır. Sinir köklerinin sıkışması ile oluşan bel fıtığı, ciddi ağrılara neden olabilir. Omurgada yer alan diskler, amortisör görevi görür. Omurganın hareket yeteneğini oluşturan, omurlar arasında bulunan lastik sertliğindeki dokulardır.
Aşırı kilo, uzun süre aynı pozisyonda oturma, ağır yük kaldırma gibi yanlış hareketler ve yaşlanma disklerin zarar görmesine neden olur. Dolayısı ile bel fıtığı meydana gelmesindeki yaygın nedenler olarak bilinirler. Sinir köklerine yakın yerleşen disk, olduğu yerden taşar ya da koparsa sinir köklerinde baskı yaratabilir. Bu durum da bel ağrısı, bacak ağrısı, bacaklarda uyuşması, kas güçsüzlüğü gibi durumların yaşanmasına neden olur. Bel fıtık vakalarının büyük bir kısmı, bel omurlarının son ikisinde meydana gelir.
Bel fıtığının sebepleri genellikle şu şekildedir.
Uzun süre aynı pozisyonda oturma,
Aşırı kilo,
Ağır eşya kaldırma,
Tekrarlayan eğilme ya da bükülme hareketleri,
Yaşlanma,
Sigara içme gibi sıralabilir.
Bel fıtığı, bel omurgasından kalça, bacak ve ayaklara doğru yayılımlı ağrı, sinirlere baskı sonucu hareket halindeyken, öksürme ya da hapşırma sırasında artan ağrı, bacak ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma hissi ile kaslarda güçsüzlük belirtileri ile kendini gösterir.
Bel fıtığı belirtileri şu şekildedir.
Bel, boyun ve kürek kemiğinde ağrı,
Siyatik sinirde baskı yaşanıyorsa, kalça ya da bacaklarda ağrı,
Bacaklarda uyuşukluk veya karıncalanma,
Baldırların arkasında ya da ayak tabanlarında ağrı,
Yere eğilme ve uzun süre ayakta durma gibi bel hareketlerinde zorlanma,
Kaslarda güç kaybı,
Öksürürken, ayakta durduktan ya da oturduktan sonra ve geceleri şiddeti artış gösteren ağrı, bel fıtığının en sık görülen belirtileridir.
Bel fıtığında yaşanan ağrılar, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Özellikle bacağa yayılan siyatik ağrıları günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek kadar artabilir. Hasta, damla damla idrar kaçırma, idrar yapamama gibi bulgularla sağlık kuruluşlarına başvurabilir. Bunlara ek olarak, uyluk içi, bacakların arkası ile makat çevresinde meydana gelen ilerleyici his kaybı ve kas güçsüzlüğü gibi durumlarda zaman kaybetmeden tıbbi yardım almakta yarar var.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ile birçok hasta iyileşebilir. Ameliyatsız tedavisi mümkün olan bel fıtığı vakalarında ilaç tedavisi, fizik tedavi, lazer, ozon terapi gibi çeşitli doğal yöntemler uygulanır. Eğer bel fıtığı bacaklara vuran ağrı, güç kaybı gibi durumlara neden olmuşsa, genellikle ameliyatsız yöntemlere öncelik verilir. Ameliyatsız tedavi yöntemlerden ilki ilaç tedavisidir. Öncelikle ödemi alıcı ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisinden sonuç alınamayan vakalarda, fizik tedavi ikinci seçenek olarak değerlendirilebilir. Hastanın ağrısı fizik tedaviye de yanıt vermiyorsa, diğer alternatif yöntemler ve son çare olarak ameliyata başvurulabilir.
İlaç, fizik tedavi, ozon terapi, lazer gibi yöntemlerden sonuç alınamayan bel fıtığı vakalarında cerrahi seçenekler gündeme getirilebilir. Ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinde amaç, hastanın genel sağlığına kavuşturulmasıdır. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve fıtığın boyutuna göre tedavi planı şekillenir. Her hasta için aynı yöntem uygulanmaz.
Bel fıtığına ameliyatsız çözüm, hastanın fizik muayenesi ve MR yöntemleri sonrası karar verilir. Hastanın MR ile görüntülenen fıtığa göre uygun yöntem belirlenir. Bazı vakalarda ağrıya sebep olan fıtık çok küçük olabilirken bazı vakalarda hastanın ağrısına göre çok daha büyük olabilir. MR ile görüntülenen bel fıtığın büyüklüğünün yanı sıra tespit edilen kas güçleri de değerlendirilir. Kas güçleri yanında, hasta günlük yaşamını kısıtlayan ağrılardan yakınıyorsa, acil tedavi gerekir. Bazı vakalarda, kas gücü kaybı ve ağrıya bağlı, hasta yürüyemez hale gelebilir. Ağrının geçirilmesi ve hastanın rahatlatılması, ameliyatsız tedavi yöntemlerinin temel amacıdır.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi, ağızdan alınan ilaçlar, enjeksiyonlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ozon terapi, lazer tedavi gibi işlemler ile uygulanır. Enjeksiyon uygulamasında, ultrason ya da skopi gibi cihazlar kullanılır. Tedavi planında belli bir sıralamaya uyulur. Tedavi, an az girişimsel yöntemler ile başlar. Ağrı kesici ve kas gevşetici ile başlayan tedavi sürecinde, gerekirse cerrahi kararına gidilebilir. İlaç tedavisine ek uygulanan fizik tedavi işlemleri, hastada hızlı iyileşmeyi hedefler.
Elektrik akımları, sıcak-soğuk uygulamaları, ozon terapi, lazer gibi uygulamalar da ameliyatsız bel fıtığı tedavileri içindedir. Bu tedavilerde doğru zamanlama, iyileşme sürecini kalıcı hale getirmede yol göstericidir. Hasta doktoru tarafından düzenli takip edildiğinde, hangi tedavinin uygun olduğuna karar vermek çok daha kolay hale gelir.
Hastanın zaman kaybetmeden cerrahi müdahaleye ihtiyacı olduğuna karar verilirse, bunun da zamanı doğru belirlenmelidir. Cerrahi işleme gerek kalmadan tedavi edilecek ya da cerrahi sonrası hastalar için egzersiz programları belirlenir. Hastaya ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ile iyileşme süreci başlatıldıysa, fıtığın tekrarlamaması için doğru egzersizleri yapması son derece önemlidir. Tüm bu aşamaların hepsi doktor ve hasta arasında ayrıntılı olarak konuşulur.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi fiyatları, hastaya uygulanan tedavi yöntemlerine göre değişir. Her hastaya uygulanan tedavi şekli ve tedavi süresi aynı değildir. Doğal yöntemler ile tedavi edilebilen bir hastada, cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Doktor, hastanın ihtiyacı olan tedavi yöntemine karar verdikten sonra hastayı ameliyatsız bel fıtığı tedavisi fiyatları ile ilgili bilgilendirir. Bel fıtığında ameliyatsız çözümler sunan tedavi yöntemleri, kişiye özel uygulamalardır. Dolayısı ile ameliyatsız bel fıtığı tedavisi fiyatları ile ilgili bir şey söylemek mümkün değildir.
Ameliyatsız tedavinin şekli, tedavi süresi ve hastanın fıtığının büyüklüğüne göre tedavi fiyatları belirlenir. Bel fıtığını geçirmek için ameliyatsız bel fıtığı tedavisi fiyatları ile ilgili doktorunuzdan ya da sağlık kuruluşundan bilgi alabilirsiniz.
fitiktedavisi.net, bel, boyun ve kalça fıtığı tedavisinde doğal ve yenilikçi yöntemler sunarak, uzman ekibiyle cerrahiye gerek kalmadan etkili çözümler ve kişiye özel tedavi programları sağlamaktadır.